Unesco varnar att 49 världsarv hotas av klimatförändringar

2018-11-07 09:23  
Unescos huvudkontor i Paris. Foto: AP Photo/Francois Mori/TT

Allt fler kulturarv ligger pyrt till på grund av klimatförändringar. Enligt FN-organet Unesco är 49 världsarv i medelhavsområdet i fara, rapporterar SVT.

Ett exempel på utvecklingen är kulturstaden Venedig som nyligen drabbades hårt av ett oväder. Hela 75 procent av staden översvämmades vilket resulterade i att den snart tusenåriga Markuskyrkan åldrades tjugo år på en dag.

– Vi är ganska sena i vår reaktion. Tyvärr är det den här typen av scener vi sett i Venedig som vi kommer att se mer av framöver, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet, till SVT.

Läs mer: Klimatförändringar hotar vart fjärde natur-världsarv

Men det är inte bara Venedig som hotas akut i medelhavsområdet. Även Dubrovnik, Valletta och Korfu ligger i farozonen för att förstöras av stigande havsnivåer.

Dessvärre har bevarandet av kulturarv hittills inte varit bland de hetaste ämnena i klimatdebatten. Något Mats Djurberg hoppas att det hädanefter blir ändring på:

– Kulturarv är väldigt centralt i ett samhälle. Det är någonting som bidrar till social sammanhållning. Studier på människor i krissituationer visar att de självfallet vill ha mat och husrum men kulturarv kommer väldigt högt upp på den listan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer