Tvist om kobolt kan ”skicka chockvågor genom globala marknaden”

2018-04-24 07:08  
En koboltgruva. Foto: IBL

Katanga Mining fick se sin aktiekurs halverad på bara en dag, och den globala koboltmarknaden är i gungning på grund av utvecklingen i Kongo-Kinshasa.

Katanga, som ägs av den globala gruvgiganten Glencore, äger i sin tur tillsammans med kongolesiska staten kopparbolaget KCC. Men som ett led i marknadsomläggningar verkar Kongo nu vilja upplösa KCC (Kamoto Copper).

– Eftersom KCC väntas producera en sjättedel av världens koboltförsörjning nästa år skulle en upplösning av bolaget skicka chockvågor genom den globala marknaden, säger Elisabeth Caesens, chef på den Brysselbaserade råvaruorganisationen Resource Matters.

Kobolt är en av de hetaste råvarorna i dessa dagar eftersom den är en viktig beståndsdel i batterier, i alltifrån smarta telefoner till elbilar.

Läs mer: ”Kravmärke” för metaller ska utredas

Katanga backade 49 procent på Torontobörsen på måndagen. Analytiker väntar sig att bolaget måste gå in med nya fräscha pengar för att få kongolesiska staten att låta KCC fortsätta.

En domstolsförhandling om KCC i Kongo är planerad till den 8 maj.

Mer om: Kobolt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer