Två nya arter i veckan hittas i Mekong

2017-12-20 08:23  
Spetsnosgroda Foto: Truong Nguyen / WWF

Fortfarande upptäcks två nya arter i veckan i Mekongområdet. Samtidigt sätts regionen under stort tryck av mänskliga ingrepp.

Många arter riskerar att försvinna utan att ha blivit upptäckta.

– Det är som ett bibliotek som brinner – ska vi hinna läsa klart böckerna eller inte? säger Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden (WWF).

Enligt den färska WWF-rapporten "Stranger species" upptäcktes 115 nya arter av däggdjur, reptiler, groddjur, fiskar och växter under förra året i Mekongregionen som omfattar Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Sedan 1997 har 2 524 nya arter fått namn, inklusive fåglar, i området vilket bevisar hur viktigt det är för den biologiska mångfalden.

Läs mer:

Läs mer: Klimatförändringar hotar vart fjärde natur-världsarv

Hur går fynden till då? Tja, det handlar mycket lite om att någon plötsligt snubblar över en färgglad groda som aldrig förr skådats. Upptäckterna görs vanligast i laboratorier med dna-analyser, berättar Ola Jennersten.

– Man hittar nya släkten som vi får revidera.

Dessa av människan nyupptäckta arter – som förvisso kan ha existerat länge – lever i de fem asiatiska länderna i unika miljöer som är utsatta för en lång rad hot: stora väg- och dammbyggen, gruv- och industrietableringar, tjuvjakt och illegal djurhandel.

Mer om: WWF

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer