Tusentals väntas klimatstrejka som Thunberg

2019-03-15 12:25  
Foto: TT

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. I dag planeras klimatmanifestationer inspirerade av den svenska miljöaktivisten i över hundra svenska städer – och i nästan lika många länder.

Nästan 1700 städer i över 100 länder runt om i världen hade i går kväll meddelat att det skulle delta i klimatmanifestationer i dag. Men antalet har ökat ytterligare, enligt Greta Thunberg.

”Senaste uppdateringen säger: 2052 platser i 123 länder på alla kontinenter, inklusive Antarktis”, skriver hon på Twitter.

Minst 500 ungdomar demonstrerar i Lund, enligt polisens uppskattning.

”Tomma ord och mera prat – räddar inte vårt klimat”, skanderar de när de går förbi Lunds domkyrka med trummor och plakat.

– Det är fruktansvärt att vi behöver göra det här, samtidigt är det väldigt coolt att vi är här, säger Signe Brümmer, elev på gymnasieskolan Spyken.

Läs mer: FN: miljöproblem bakom ett av fyra dödsfall

Hon och kompisarna Julia Andersson, Anja Nikolic och Channa Törnlund ser Greta Thunberg som en ikon.

– Hon representerar vår generation, säger Channa Törnlund.

De har slutat flyga, ändrat sina mat- och inköpsvanor. De är övertygade om att det inte är för sent att vända trenden.

– Det är farligt att säga att det inte går att göra något, säger Anja Nikolic.

Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. I Sverige förbereds manifestationer i minst 114 städer.

Demonstrationerna följer i Greta Thunbergs spår. Den svenska 16-åringen har varje fredag sedan i somras skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. Tusentals ungdomar har därefter gjort som hon i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer