Tusentals ton nanopartiklar från kosmetika i naturen

2016-05-12 15:02  
Tusentals ton nano-titandioxid från kosmetika som solkräm följer med avloppsvattnet ut i naturen.

39000 ton titandioxid i nanoformat produceras i Europa varje år, främst för kosmetika. Hälften följer med avloppsvattnet ut i naturen.

I en schweizisk studie från Empa om risker med nanopartiklar har författaren Bernd Nowack tagit fram en beräkningsmodell för hur nanopartiklar av olika slag sprids i naturen beroende på i vilka produkter de används.

Exempelvis används nano-zink och nano-titandioxid företrädesvis i kosmetika. Omkring hälften av dessa nanopartiklar följer med avloppsvattnet ut i naturen när vi tvättar oss. Och detta inom ett år från att kosmetikaprodukten tillverkats.

Kolnanorör däremot används integrerade i produkter som exempelvis tennisracketar eller cykelkomponenter. Där finns de bundna i omkring tio år innan de hamnar utanför sin produkt i samband med att den slängs på en tipp eller återvinns.

Forskarna uppskattar att omkring 39000 ton nano-titandioxid tillverkas i Europa, vilket är betydligt mer än alla andra typer av nanopartiklar tillsammans. Eftersom slam från avloppsreningsanläggningar används som näring i jordbruket uppskattar forskarna att varje kilogram jord i EU har en koncentration av 61 mikrogram nano-titandioxid.

Dessa data om koncentrationer av nanopartiklar är bara ett första steg för att kartlägga risken med nanotekniken. Data ska nu jämföras med data från ekotoxikologiska undersökningar.

Forskarna misstänker från tidigare undersökningar att koncentrationen av nanozink i naturen börjar närma sig en kritisk gräns. Därför har studier kring detta nanomaterial fått högsta prioritet i ekotoxikologiska studier.

Dessutom har tidigare studier mest utförts kring sötvattensorganismer. Nu ska studier av jordlevandeorganismer prioriteras.

Mer om studien NRP 64 här

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer