Tungmetaller i sopberg utanför Stockholm

2021-06-30 08:40  
Bild från ett annat sopberg. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Provsvaren från en av brunnarna på avfallsanläggningen i Kassmyra i Botkyrka utanför Stockholm visar extremt höga värden av tungmetaller, rapporterar SVT Stockholm.

Bland annat är mängden zink i vattnet 7 400 gånger högre än riktvärdet. I vattnet finns även större mängder bly och koppar. Nivåerna bedöms innebära påtaglig risk för personers hälsa om vattnet genom utsläpp till vattendrag eller annat vatten når människor. Boenden som har brunnar i närområdet kan påverkas av halterna.

Läs mer: Svenska tekniken utvinner guld ur skrot och slagg

Anläggningen har sedan 2016 kantats av brister och i maj i år konstaterades att sopberget blockerar nio brunnar. I alla fall en av brunnarna saknade då partikelfilter som ska hålla borta oljespill och kemikalier från näraliggande vattendrag.

Anläggningen drivs av bolaget NMT Think Pink och ligger bara en mil från bolagets andra avfallsanläggning i Kagghamra som i vintras brann i flera månader. Företrädare för NMT Think Pink misstänks sedan tidigare för grovt miljöbrott.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer