Tung strid om utsläppsrätter i EU

2017-02-13 16:11  
Foto: Alamy

Tungt tryck ligger på EU-parlamentet i dess jakt på rätt modell för framtidens handel med utsläppsrätter. Cementindustrin – och Donald Trump – påverkar in i det sista.

Djävulen ligger i detaljerna när ordalydelserna slipas inför EU-parlamentets stora klimatomröstning i Strasbourg på onsdag. Striden handlar bland annat om huruvida antalet tillgängliga utsläppsrätter från år 2020 ska minska med 2,4 eller 2,2 procent om året.

Skillnaden är inte alls så marginell som den verkar – i praktiken handlar det om enorma pengabelopp och dessutom om att visa på ambition för att uppfylla Parisavtalet.

– Det finns ju en risk att det här blir en signal om att EU inte tar det här på allvar, befarar svenska ledamoten Jytte Guteland (S) som har varit ansvarig för att få liggande förslag – inklusive minskningen på 2,4 procent – att accepteras av parlamentets stora socialdemokratiska partigrupp.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen: Inte ansvarsfullt sälja utsläppsrätter

Såväl Guteland som kollegan Fredrick Federley (C) stöder den kompromiss som parlamentets miljöutskott redan sagt ja till. Samtidigt hade båda gärna ställt hårdare krav, inte minst gentemot kolindustri och smutsiga fabriker i östra Europa.

– Vi hade behövt vara tuffare, framför allt när det gäller moderniseringsfonden som innehåller utsläppsrätter till de så kallade nya medlemsländerna. Det här är väl deras sista chans att mjölka systemet på extra fördelar. Samtidigt är det ju problematiskt för det gör att de fortsätter att använda sig av energikällor som EU sagt att man ska göra sig av med, säger Federley.

Eftergifter krävs dock inte bara av Östeuropa. Även i väst finns tunga krafter som vill gå långsammare framåt – exempelvis cementindustrin som den senaste tiden har lobbat stenhårt för sin sak.

Donald Trumps tillträde som president i USA har dessutom väckt oro för att EU ska tappa i konkurrenskraft om USA-företag framöver inte ställs inför lika hårda miljökrav.

Fast egentligen är det kanske USA som förlorar mest på det, tror Jytte Guteland.

– Jag skulle vara mer oroad som amerikan för hur konservativ och bakåtsträvande den amerikanska industrin kommer att bli. De kommer att ha en väldigt kortsiktig politik som kan fungera i ett antal år, men kommer att bli omsprungna i längden av dem som förstår att konkurrera med verklig kvalitet, säger Guteland i Bryssel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt