Tuffa klimatmål för rika EU-länder

2016-07-20 16:36  
Foto: Pixabay

Sverige är bland de EU-länder som får störst ansvar när unionen ska minska sina växthusgasutsläpp till 2030.

Det framgår av ett nytt förslag som EU-kommissionen presenterade på onsdagen.

Förslaget ligger i linje med de målsättningar som slogs fast vid klimattoppmötet i Paris.

Det innebär att Sverige, liksom andra rika EU-länder i nordvästra Europa, åläggs att minska sina utsläpp med uppemot 40 procent fram till 2030, jämfört med 2005.

Detta borde Sverige klara utan vidare, enligt klimatminister Isabella Lövin (MP).

– Sverige är väl rustat för att klara målet. Miljömålsberedningen har redan föreslagit ett mer ambitiöst mål än så för Sverige, säger Lövin i ett pressmeddelande.

Andra EU-medlemmar som enligt kommissionens förslag också ska ta en stor del av ansvaret är Luxemburg, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike och Österrike.

Däremot har många medlemstater i östra och södra Europa betydligt lägre krav att uppfylla, från Tjeckien som åläggs att minska sina utsläpp med 14 procent till Bulgarien som inte behöver minska sina utsläpp alls.

Totalt ska unionens utsläpp minska med 30 procent under perioden.

"De nationella bindande målen som vi föreslår är rättvisa, flexibla och realistiska", säger klimatkommissionär Miguel Arias Cañete i ett uttalande

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer