Tuffa alger ska rena svåra avloppsvatten

2016-10-04 06:00  

Salt och organiskt material är ingen bra kombination när avloppsvatten ska renas. I ett nytt projekt ska mikroalger användas för att klara jobbet.

Från livsmedelsindustrin och till exempel garverier innehåller avloppsvattnet både en hög salthalt och olika typer av organiskt material, som fett.

Det är en svår utmaning för reningsverk att klara av – många reningsprocesser är bra på att klara av det ena eller det andra, men inte båda. Bakterier som i vanliga fall används för att få bort organiska föreningar får sämre effektivitet om salthalten är högre än ett par procent.

EU:s stora forskningsprogram Horisont 2020 går in med 8,3 miljoner euro i projektet Saltgae, där alger och utmanande avloppsvatten är i fokus. Från Sverige deltar SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, som bidrar på flera olika sätt.

– Vi ska utveckla och funktionstesta de pumpar som ska användas. Pumparna ska appliceras på tre demonstrationsanläggningar i Italien, Slovenien och Israel, säger Finn Englund, forskare på SP.

Läs mer:

Läs mer: Under Skalet: Följ med in i reningsverkets bergrum

SP ska också bidra till att utvärdera affärsmodeller, göra hållbarhetsanalyser ur olika perspektiv samt hitta skonsamma metoder för att ta hand om uttjänta alger.

– Den biomassa som uppstår av förbrukade alger kan omvandlas i bioraffinaderiprocesser till bland annat bindemedel i tillverkning av limmer och färger, säger Finn Englund.

Reningsprocesser är också kostsamma för företagen inom det här området. Ett mål för projektet är att hitta metoder som får ned den kostnaden eller som kan innebära nya intäkter för företagen.

Saltgae startade i juni och har 20 samarbetspartner från nio länder.

– En grundbult är att projektet ska ha en europeisk dimension, det ska vara ett problem som har bäring på stora delar av Europa, säger Finn Englund.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer