Tam plan mot plastavfall i EU: ”En stor besvikelse”

2018-01-17 07:29  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT, Yvonne Åsell / SvD / TT

Stora ord men få starka åtgärder finns med när EU-kommissionen lägger fram en "plaststrategi" för att bland annat bekämpa avfallet.

– En stor besvikelse, tycker svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S).

År 2030 ska alla plastförpackningar i EU vara möjliga att återanvända eller återvinna. Det ska bland annat göras genom att hjälpa plastindustrin att ta fram smartare produkter och utveckla lämpliga kvalitetskrav på återvunnen plast.

En av de första konkreta åtgärderna blir ett förslag om nya regler kring fiskeredskap och engångsplast – allt från ballonger och chipspåsar till flaskor och bestick _ som ska läggas fram senare i år. Dessutom tänker EU-kommissionen med hjälp av kemikalielagstiftningen Reach undan för undan se till att begränsa så kallade mikroplaster i tandkrämer och liknande.

Läs mer: Miljöministern kräver krafttag mot plast i EU

När EU-kommissionen lade fram planerna på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen talade man stort om att ”grunden nu läggs för en hållbar plastekonomi”.

– Det här är en del av vad som kommer att göra den fjärde industriella revolutionen till en framgång. Vi kan inte leva utan plast – men vi kan dödas av den, om vi inte ändrar våra vanor. Om vi inte ändrar vår politik kommer det att vara mer plast än fisk i havet år 2050, sade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Några stora applåder blev det dock inte.

– Vi hade förväntat oss mycket mer. När vi sett hur illa det ser ut och vet att det vi ser bara är några procent på ytan, som toppen av ett isberg, då hade vi förväntat oss skarpa lagförslag, mer tvingande, så att man kommer till rätta med och vänder utvecklingen. Det här är lamt, suckar Jytte Guteland.

Hon hoppas nu att EU:s medlemsländer ”ryter ifrån” och liksom EU-parlamentet kräver tuffare krav och regler.

Mer om: Plast EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer