Sydtoppen tappar höjd – Kebnekaises nordtopp högst i år igen

2020-10-06 07:28  
Kebnekaises sydtopp, fotad i sommaren 2020. Foto: Gunhild Rosqvist /Stockholms universitet

Den har sakta men säkert tappat i höjd, Kebnekaises sydtopp. Länge var den Sveriges högsta punkt men för andra året når den inte över nordtoppen, visar den officiella mätningen som gjordes den 17 september.

Sydtoppen är nämligen en glaciär som långsamt krymper i det varmare klimatet, medan Nordtoppen består av berg.

"Under de senaste 25 åren har Sydtoppen i snitt förlorat 1 meter per år", säger mätansvariga Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

I fjol skilde det 1,2 meter mellan de båda topparna. Att skillnaden blev mindre i år kan förklaras med att vintern var lång och snörik och att sommaren inte var särskilt varm, vilket gjorde att all vintersnö inte hann smälta bort.

Läs mer: Deras ”gröna” grafen löser supermaterialets problem

Mätningen av sydtoppen har gjorts årligen sedan 1940-talet och utförs av forskare vid Tarfala forskningsstation i Kebnekaisefjällen. Stationen är knuten till Stockholms universitet.

Sydtoppens höjd fastställdes i år till 2 096 meter – 0,8 meter lägre än nordtoppen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer