Sveriges kommuner behöver gasa för att nå klimatmålen

2019-11-29 07:22  
Sveriges kommuner har olika förutsättningar för att uppnå klimatmålen. Offentliga upphandlingar är ett viktigt verktyg i arbetet med att få fram fossilfia och hållbara marknadsalternativ. I Linköping har andelen miljöbilar ökat till en nivå som är högre än rikssnittet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sveriges kommuner spelar en viktig roll i omställningsarbetet för att nå klimatmålen. För att målen ska nås krävs fossilfria upphandlingar och att kommunerna trycker gasen i botten.

Kommunernas förutsättningar för ett slagkraftigt klimatarbete ser olika ut och många komponenter spelar in: deras ekonomi, geografiska läge och storlek.

– Offentliga upphandlingar står uppskattningsvis för 18–20 procent av Sveriges BNP och det är på lokal nivå som grunden läggs för en hållbar värld, säger Lennart Bondeson, kommunalråd (KD) i Örebro, till TT.

Höga miljö- och klimatkrav vid offentliga upphandlingar tvingar marknaden att följa efter, menar kommunalrådet.

– Upphandlingar är ett viktigt instrument för att möjliggöra resultat. Politiska beslut kan ibland dröja fem till tio år innan de syns i praktiken, säger Lennart Bondeson.

"Marknaden på frammarsch"

I Linköpings kommun har mycket hänt: de totala utsläppen per invånare har minskat med 25 procent sedan 2009, andelen miljöbilar har ökat till en nivå som är högre än rikssnittet och kommunkoncernens energianvändning har minskat med 48 procent, enligt en ny prognos. Trots det kommer koldioxidneutralitetsmålet bara att uppnås till år 2025 om kommuner trycker gasen i botten, anser kommunalrådet Muhareem Demirok (C).

– Som det ser ut nu finns det en risk att vi tar oss till målrakan, men där stupar vi om inte mer görs, säger Muhareem Demirok.

Läs mer: Skärpta löften kan rädda klimatmålet

Omställningen till fossilfritt gäller allt från bostäder, eldistribution och infrastruktur till kollektivtrafik och transporter. Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, menar dock att det är marknaden som knackar på dörren – till politiken.

– Känslan är att marknaden har på sig ledartröjan i omställningsarbetet, säger han.

"Klimatnödläge kan leda fel"

I EU-parlamentet i Strasbourg har en majoritet röstat för att utlysa klimatnödläge för att sätta press på EU-institutioner och enskilda medlemsländer. I många svenska kommuner förs liknande diskussioner, men Lennart Bondeson anser att politiska beslut gör större nytta än verbala verklighetsbeskrivningar.

– Det är bråttom med att ställa om. Därför gör både staten och kommuner större långsiktig nytta genom att kräva klimatsmarta alternativ som marknadsaktörer måste anpassa sig till, säger Örebros kommunalråd.

Svante Axelsson instämmer.

– Klimatnödläge råder ju redan, men att som kommun utlysa det kan leda människor fel och göra dem rädda när så mycket positivt redan sker, säger Svante Axelsson.

Fakta: Här är kommunernas klimatmål

Sveriges kommuner och regioner (SKR) lyfter bland annat fram inarbetade kunskaper om åtgärder för klimatanpassning i sina strategiska dokument, tydliggörande av fastighetsägares ansvar för klimatanpassning som prioriterade förslag för klimatanpassning.

Nyligen fick Energimyndigheten i uppdrag att samordna omställningen av transportsektorn till fossilfrihet. Samordningsuppdraget pågår mellan 2016 och 2019 och genomförs tillsammans med Transportstyrelsen, Trafikverket, Trafikanalys, Naturvårdsverket och Boverket. I uppdraget ingår att ta fram en strategisk plan för omställningen, samordna arbetet och föra dialog med relevanta aktörer.

Källor: SMHI, SKR och Energimyndigheten.

Klas Lundström/TT

Mer om: Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer