Svenska sorteringen vill ta emot mer textilier

2017-03-06 08:58  

På Skandinaviens första större manuella sortering av använda textilier finns plats att ta emot nästan dubbelt så mycket som i dag. Mängderna som samlas in ökar hela tiden.

Femton personer i företaget Returtex industrilokal i Avesta går igenom plagg för plagg. Det krävs ett tränat öga – materialet kan sorteras i 90 olika fraktioner.

Det mesta, 70 procent, är av så bra kvalitet att det kan återanvändas. Returtex säljer vidare till second hand-butiker i bland annat Ryssland, Ukraina, Georgien och länder i Mellanöstern, eller använder kläderna i biståndsverksamhet.

– De som sorterar måste ha kunskap om de olika marknaderna där vi säljer. Vad som är rätt i tiden. Vilka tänkta preferenser det finns, som att plagg i viskos, polyester och fleece inte är något för varmare länder, berättar Anna Jiffer, vd på Returtex.

Anläggningen startade i somras. Den tar emot 2 700 ton per år, men har kapacitet för 5 000 ton.

– Den stora utmaningen är att få in råmaterial. Men mängderna ökar hela tiden. Det gäller att övertyga konsumenter om att det är det bästa de kan göra med sina använda saker, att lämna in dem.

Textilierna samlas in av organisationen Human Bridge på orter som ligger på som mest två timmars transportväg från Avesta – längre transporter är inte ekonomiskt försvarbart, enligt vd.

Returtex anläggning startade i somras, och är den första i Skandinavien att sortera kläder och tygprodukter. Tidigare har i stort sett allt som har samlats in skickats till stora sorteringsanläggningar i Europa, bland annat Tyskland.

Drygt 20 procent av materialet går vidare till att bli trasor och isoleringsmaterial, och 8 procent till förbränning.

– Det kan vara trasiga skor, blöta eller smutsiga saker, kläder med målarfärg på, säger Anna Jiffer.

Företaget ägs av Human Bridge och nederländska Boer Group, en jätte i branschen som hanterar 450 ton textilier per dag på sju sorteringsanläggningar i Europa.

Som en del i IVL:s projekt har Stockholm Vatten och Avfall på sin central i Bromma börjat samla in textilier för återvinning i ett nytt, mer maskinellt flöde. Varje vecka samlas cirka 15 ton in, både sådant som kan återanvändas och som kan återvinnas. Materialet skickas sedan till den nya testanläggningen för automatisk sortering i Avesta.

Läs mer:

Läs mer: Maskinen sorterar gamla kläder

– Det har blivit väldigt mycket hittills. Det är bra om vi kan undvika att det läggs i soppåsen. I plockanalyser tidigare har vi sett att av textilier som slängs är det mycket som går att återanvända, eller är material som i förlängningen kan bli ny tråd, säger Peter Nyström, enhetschef för återvinningscentraler och farligt avfall.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer