Miljö

Svenska kommuners ekosatsning dålig för klimatet

På kort tid har andelen ekologiskt producerade livsmedel i de måltider som kommunerna serverar i skolor och på äldreboenden flerdubblats. Foto: TT

Svenska kommuner satsar hårt på att införa ekologisk mat i skolor och på äldreboenden. Trots att forskning visar att det ekologiska valet är både dyrare och sämre för klimatet, och heller inte nyttigare än vanlig mat.

På kort tid har andelen ekologiskt producerade livsmedel i de måltider som kommunerna serverar i skolor och på äldreboenden flerdubblats.

Enligt Livsmedelsverket, som nyligen kartlagt hur kommunernas satsningar på ekologisk mat ser ut, utgjorde ekologisk mat i snitt 36 procent av det totala inköpsvärdet för offentliga måltider 2017. Fyra kommuner har redan uppnått regeringens livsmedelsstrategi som säger att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska livsmedel år 2030.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här