Svensk skog växer så det knakar

2016-05-25 16:29  
Foto: Pixabay

Fler träd och tätare skogar, den svenska skogen växer och virkesförrådet bara fortsätter att öka. Men den som vill ha naturupplevelser i skog och mark kanske får leta vidare.

Vid mitten av 1920-talet uppgick det totala virkesförrådet, alltså träd, till 1 658 miljoner skogskubikmeter. Nu ligger siffran på 3 465 miljoner skogskubikmeter, enligt ny statistik från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

På knappt hundra år har antalet träd i de produktiva skogarna fördubblats, enligt Riksskogstaxeringen vid SLU, som tar fram statistik över vår svenska skog.

– De blir fler till antalet, växer mer och blir grövre och grövre, säger Jonas Fridman, programchef för Riksskogstaxeringen till TT.

Det är inte ytan skog som blivit större, utan träden som blivit fler. Utvecklingen kan med andra ord förklaras med att skogsbruket satsat på att bli riktigt yteffektivt.

– Man ersätter äldre, gles skog med nytt plantmaterial. Där har Sverige varit ett föregångsland. Man har fått råvara till våra industrier, säger Jonas Fridman.

På köpet har vi fått en brukad skog som blivit allt tätare. Till fördel för industrin, men det kanske inte uppskattas av alla skogsentusiaster.

– Det kanske inte är den typen av skog som alla vill ha, då den sköts rationellt och kanske inte blir 250 år. Det blir inte samma naturupplevelse.

Med enbart tre procent bebyggd mark består vårt avlånga land mest av skog. Sveriges lungor består mest av gran och tall, även om lövträden ökat i stora delar av landets skogar sedan mitten av 1990-talet.

Miljön blir vinnare när skogen växer, påpekar Jonas Fridman.

– I klimatsammanhang vill vi binda upp kol på olika sätt, och vi binder upp 2,6 miljarder ton kol det här virkesförrådet. Det är en ytterligare fördel.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer