Svensk mätning visar spår av glyfosat i importerad mat

2018-01-23 10:35  
Frukostflingor Foto: Fotomaton / Alamy

Spår av det omdiskuterade ogräsbekämpningsmedlet glyfosat har hittats i sju av 15 undersökta importerade livsmedel, visar SVT Nyheters och Testfaktas granskning.

(Artikeln har uppdaterats)

Det handlar bland annat om linser, frukostflingor och knäckebröd där råvarorna odlats i olika länder i Europa, Kanada och Argentina. De uppmätta halterna ligger dock under gränsvärdena och därmed bedöms varorna vara riskfria att äta, enligt Livsmedelsverket.

– Om man vill undvika glyfosat eller andra bekämpningsmedelsrester så ska man välja ekologiska livsmedel. I det här fallet om man vill undvika just glyfosat så kan man välja svenska livsmedel med gott samvete, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till SVT Nyheter.

Världshälsoorganisationen anser att ämnet sannolikt kan orsaka cancer men myndigheter inom EU anser inte att något sådant samband är bevisat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt