Miljö

Studie: Klimatförändring vrider ekvatorns regnbälte

Regnbältet förskjuts åt olika håll på var sida om Afrika. Foto: Johan Hallnäs
I den östra hemisfären förskjuts regnbältet norrut, vilket kan leda till kraftigare monsunregn i Indien. Arkivbild. Foto: Rajesh Kumar Singh/TT

Tropikernas regnområden har länge betraktats som relativt stabila längs ekvatorn, trots klimatförändringarna. Men en ny studie avslöjar regionala förskjutningar som kan få dramatiska konsekvenser.

Publicerad

Det tropiska regnbältet är ett viktigt väderfenomen som är avgörande för levnadsförhållanden och livsmedelsproduktion i stora områden. Hittills har klimatforskningen pekat på att regnbältet ser ut att stanna kvar i samma position när klimatet förändras. Men det tycks vara en missuppfattning, som beror på att forskarna hittills främst har studerat ett medelvärde för hela ekvatorialbältet.

Inuti medelvärdet gömmer sig tydliga regionala förändringar, som döljer varandra när man bara ser till det större mönstret. Det menar en grupp amerikanska forskare, som har analyserat klimatmodellerna i högre upplösning och nu publicerar sina resultat i tidskriften Nature Climate Change.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här