Studie: Flera ovanligt varma år kan vänta

2018-08-14 17:00  
Foto: Vilhelm Stokstad / TT, imago stock

Det kan bli varmare än vanligt på jorden de närmaste åren, med ökad risk för extremvärme, enligt en ny studie.

Forskarna bakom studien som publicerats i Nature Communications har utvecklat en egen statistisk modell för att ta fram prognoser över den genomsnittliga luft- och havstemperaturen under kommande år. Deras modell ska ta hänsyn till naturliga variationer liksom växthusgaser och aerosoler.

Med hjälp av sin modell visar forskarna att det är sannolikt att det kommer att vara varmare än normalt under perioden 2018-2022, med förhöjd risk för extrema temperaturer. Detta kan i praktiken leda till fler perioder av torka och ökad risk för exempelvis skogsbränder.

Läs mer: Ska vi chansa på att årets värmebölja bara är något helt normalt?

Den väntade temperaturhöjningen kan bero på en kombination av naturliga variationer i klimatsystemet och mänskligt orsakade klimatförändringar.

En fördel med den nya statistiska modell som forskarna har utvecklat är att den inte kräver enorma datakrafter, utan kan köras på en bärbar dator och ge svar på några sekunder. Därmed kan den bli tillgänglig för fler.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer