Studie: Flera orsaker till smältande Arktis

2017-03-14 07:37  
Isens utbredning i Arktis har följts med hjälp av satelliter sedan 1979. Foto: Rüdiger Stein

Global uppvärmning är inte den enda förklaringen till ett minskande istäcke i Arktiska havet. Även naturliga svängningar i klimatet kan ligga bakom, menar ett USA-baserat forskarteam.

Om temperaturen åter vänder nedåt kan farhågan om ett isfritt Arktis därmed ligga längre bort än vi tidigare har trott, enligt forskarna.

Isens utbredning har följts med hjälp av satelliter sedan 1979, och på senare år har istäcket kontinuerligt minskat. Dess utbredning når ofta sitt minimum i september månad – innan vintern kommer. Enligt studien kan så mycket som 30-50 procent av den totala minskningen av septemberisen sedan 1979 ha orsakats av naturliga variationer i klimatet.

Studien, som publicerats i tidskriften Nature Climate Change, skiljer mellan förändringar styrda av mänsklig påverkan och naturliga variationer i den arktiska atmosfärens cirkulation.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer