Studie: ”Eko-glitter” skadar också vattenmiljön

2020-10-15 11:17  
Även bionedbrytbart glitter kan vara skadligt för vattenmiljön. Genrebild. Foto: Pixabay

Tillverkningen av ekologiskt eller bionedbrytbart glitter har ökat på senare år. Men de behöver inte alls vara bättre för miljön än originalet.

Forskare vid Anglia Ruskin University i Cambridge har jämfört vanligt glitter (gjort av pet, aluminium och ett yttre plastlager) med bionedbrytbart glitter (där modifierad, regenererad cellulosa används) och en variant med naturligt eller syntetiskt glimmer. Syftet var att undersöka deras påverkan på vattenmiljön, berättar The Guardian. Resultatet är nedslående.

– Vår studie är först med att undersöka glittrets påverkan på färskvattenmiljöer. Vi har funnit att både konventionella och alternativa glitter har allvarlig ekologisk påverkan på vattenbaserade ekosystem på kort sikt, säger forskaren Dannielle Green i ett uttalande.

Enligt studien minskade alla glittervarianter rotlängden på ”vanlig andmat”(lemna minor). Samtliga minskade också klorofyllnivåerna i vattnet. Det sistnämnda tyder på minskade nivåer av växtplankton eller mikroalger, som är viktiga som bas i livsmedelkedjan.

Det biologiskt nedbrytbara cellulosabaserade glittret visade sig också uppmuntra tillväxten av en invasiv snigelart som är vanlig i förorenat vatten.

Studien har publicerats i Journal of Hazardous Materials.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer