Studenter spårar mikroplast i haven

2017-09-05 13:30  

En bärbar biosensor som lyser i grönt om det finns mikroplast i havet. Det är idén som tolv ingenjörsstudenter från Lund tävlar med i USA i höst.

– Det behövs en metod för att lätt detektera mikroplaster eftersom många fortfarande förnekar att det är ett stort problem, säger Sofia Classon, som läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i bioteknik.

Studenternas idé handlar om att få vanliga e coli-bakterier att producera två typer av receptorer som kan användas i en biosensor. Den ena receptorn ska knyta till sig organiska föroreningar, som fastnar på plasten, och den andra ska binda ftalater, som ingår som mjukgörande medel i många plaster.

Om båda typerna av receptorer knyter till sig molekyler betyder det att både föroreningar och ftalater finns i vattnet. Då är det stor sannolikhet att det finns mikroplast i havet, även om den inte syns för blotta ögat.

Läs mer:

Läs mer: Brott mot plastpåsförbud kan ge två års fängelse

Biosensorn ska då ge utslag genom att den bildar ett grönt fluorescerande protein som börjar lysa. Ju starkare färg, desto högre halt av mikroplast.

– Just vår metod har ingen annan använt, vad vi vet. Det var ett annat lag som gjorde något liknande tidigare men de använde bara en typ av molekyl. Vi har valt att rikta in oss på två för att öka sannolikheten att det faktiskt är plast vi detekterar, berättar Sofia Classon.

I november ska de tolv studenterna tävla med sin idé i USA, i tävlingen Igem (Internationally Genetically Engineered Machine Foundation), som ibland kallas för VM i syntetisk biologi för studenter.

Till dess kommer studenterna inte att hinna bygga en färdig apparat. Men de hoppas kunna visa att de har fått idén att fungera i labbet.

– Att gå vidare till en produkt som sedan kan användas i vattenverk, det kommer att ta betydligt längre tid, säger Sofia Classon.

Studenterna läser ingenjörsutbildningar inom kemiteknik, datavetenskap, teknisk nanovetenskap, biomedicin, bioteknik och teknisk matematik.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer