Större humrar efter fiskestopp

2016-12-23 15:21  
Foto: Pixabay

Det är goda tider för hummern i en del av Göteborgs skärgård.

Fem års fiskestopp har lett till både fler och större humrar, enligt en utvärdering av ett försök med fiskefria områden längs Sveriges kust.

– Vi kan se att de här områdena faktiskt har en effekt, säger Ulrika Gunnartz, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till SVT Nyheter Väst.

Fem områden har ingått i försöket, som pågått i drygt fem år. Utöver hummerstoppet, i ett område mellan Buskär och Tanneskär utanför Göteborg, har det bland annat varit fiskestopp på gädda och gös i en del av Stockholms skärgård.

I fyra av de fem områdena har fiskestoppet lett till fler eller större fiskar och kräftdjur, enligt analysen från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Undantaget är torsken i Havstensfjorden i Bohuslän.

– Vi vet inte säkert varför, men vi tror att det beror på att torskbeståndet har varit såpass lågt att det har svårt att återhämta sig så snabbt. Fem år är en kort tid, säger Gunnartz till SVT.

Mer om: Havsmiljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer