Stora nerdragningar i miljöbudget – här kapar man mest

2022-11-08 11:44  
Det blir mindre pengar till naturreservat kommande år, enligt regeringens budget. Arkivbild.

Den totala budgeten för miljöområdet innehåller drygt fyra miljarder mindre än förra året. De största nerdragningarna ligger inom området att skydda värdefull natur.

Totalt minskar årets budget för allmän miljö- och naturvård, där bland annat anslag till Naturvårdsverket ingår, från 23,7 miljarder till 19,5 miljarder.

Satsningar på bland annat laddinfrastruktur ökar men åtgärder för värdefull natur och åtgärder för havs- och vattenmiljö minskar stort. I det området ingår bland annat bevarandet av öppna odlingslandskap för att bevara biologisk mångfald, arbete med naturreservat och återställande av våtmarker.

Den satsning på återställande av våtmarker som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tidigare annonserat är en omfördelning av pengar mellan olika poster inom miljöområdet.

Som regeringen redan annonserat försvinner klimatbonusen för mer miljöanpassade fordon, vilket förklarar en del av den totala minskningen.

Kompetenslyft för klimatomställning halveras i budgeten från 100 till 50 miljoner kronor. Naturvårdsverkets anslag minskas med 25 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer