Stora miljövinster med nya spånplattor

2017-10-05 17:03  

Snart kan det finnas miljövänliga spånplattor där träavfall ersätter skogsråvaran och fossilfria bindemedel ersätter dagens syntetiska lim.

Spånplattor tillverkas ofta av jungfrulig träråvara,vilket bidrar till utsläpp av bland annat allergiframkallande ämnen. Det här ville NSR ändra på och ställde sig frågan: Hur kan man minska mängden träavfall som går till förbränning och i stället återanvända det?

Tillsammans med professorn Mahmood Hameed började de då att arbeta fram ett koncept för spånplattor av träavfall och fossilfria bindemedel.

Startskottet för projektet gick i augusti 2016, då blev det ett förprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. Knappt ett år senare fick de godkänt att jobba vidare inom ett innovationsprojekt som ska vara klart i juni 2019.

– Under förprojektet testade vi tre spånplattor tillverkade av flisat träavfall med olika bindemedel. Bindemedlet, syntetiskt lim, är vanligtvis en bidragande orsak till miljöfarliga utsläpp av allergiframkallande ämnen som formaldehyd, säger Eric Rönnols, en av de två projektledarna från NSR i ett pressmeddelande.

Nu arbetar de med 15 olika sorters spånplattor, tillverkade av träavfall med varierande ursprung och med olika bindemedel. Tanniner (som framställs ur träråvaruprodukter) och albuminer (en sorts protein) är exempel på alternativa bindemedel.

Träavfallet från NSR förbehandlas och skickas sedan till universitetet i Göttingen, Tyskland, där arbetet med spånplattorna och testningen görs under ledning av Dr Mahmood Hameed.

Det finns flera miljövinster med initiativet. Oftast består spånplattor av jungfruligt virke och biprodukter från trävaruindustrin. När man i stället återanvänder träavfall går det åt mindre virke, vilket sparar jordens resurser. Och när träavfallet återanvänds minst en gång innan det går till förbränning fördröjs även det koldioxidutsläpp som allt trämaterial oundvikligen släpper ut – det sparar på klimatet.

Viktor Krylmark

Mer om: Skog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer