Stor studie: Inga bevis på skev rapportering kring klimatförändringar

2017-10-10 15:52  
Is som smälter på östra Grönland. Foto: JOHN MCCONNICO

Över 1100 klimatrapporter har analyserats – inga bevis på partisk rapportering hittades.

Klimatforskningen är ofta väl underbyggd, trots det stöter den på horder av människor som misstror den, det gäller både politiker och "fåtöljforskare".

Att forskningen backas av stora mängder fakta och personer som är specialister på området tycks inte spela någon roll. Debatten om klimatforskningens äkthet fortsätter.

Skepticismen kring klimatforskningen intensifierades 2009 då tusentals mejl och datafiler offentliggjordes efter ett dataintrång hos klimatforskningsinstitutet CRU. Klimatskeptiker hävdade sedan att datan som spreds bevisade att forskare manipulerade data för att stärka sina teorier om att klimatförändringar orsakas av människan.

En rad undersökningar genomfördes efter dataintrånget, ingen fann bevis på att dessa forskare hade fel.

I en ny forskning analyseras mer än 1 100 publicerade forskningsresultat. Man hittar inte heller nu några bevis på underrapportering av viktig statistik. Resultatet publicerads i tidskriften Climatic Change, en av forskarna, Johan Hollander, skrev i dagarna också om det på sajten Science Alert.

Det här motsäger liknande studier genomförda av Michaels och Reckova Irsova som båda påstås hitta spår av skev rapportering bland den globala klimatförändringslitteraturen, fast med en mindre urvalsstorlek än rapporten ovan.

Däremot visar studien genomförd av Johan Hollander, forskare vid Lunds universitet och Tim C. Edgell på några stilistiska företeelser, hur artiklarna skrivs.

Det mest framträdande rapporteras i de sammanfattande sektionerna. Medan de mindre effekterna, de som inte är signifikanta tenderar att begravas bland de tekniska resultaten. Det vill säga delen av en rapport där relativt få läser.

Trots stilistiken så skriver man i rapporten att man är övertygade om att teorierna om klimatförändringar bygger på en solid grund som ger god tillit till positiva, neutrala, och negativa experimentella resultat.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer