Stopp för turer till giftig skärgårdsö

2019-06-05 16:46  
Arkivbild på en klippa. Foto: Hasse Holmberg / TT

Sommarens båtturer till ön Basareholmen utanför Karlskrona stoppas. Orsaken? Ön är kraftigt förorenad av gifter, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Förra sommaren kom 900 besökare via båtturer med kommunens skärgårdsbåtar till det intressanta besöksmålet. Ön Basareholmen har nämligen i mer än 200 år använts av försvaret som artilleriverkstad och kruttillverkningsplats.

På ön finns ett trettiotal byggnader från slutet av 1700-talet och fram till 1940-talet. Ön och dess bebyggelse räknas till de marina anläggningar som utgör kärnområde för det av Unesco utpekade världsarvsområdet.

Förekomsten av gifter är kända sedan tidigare. År 2010 kom ett larm om att sprängmedel och granater hittats på ön, som då sanerades. Samtidigt slog Försvarsmakten fast i en utredning att försvaret struntade i att rensa holmen från ammunition och explosiva ämnen när den lämnades 1986.

Farhågorna om kvarvarande gift finns dock kvar. Enligt Blt har det exempelvis hittats höga halter av metaller och cancerogena ämnen i marken.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer