Stark lagstiftning krav för ökad återvinning

2016-06-13 15:09  
Foto: Pixabay

Om mängden material som återvinns ska kunna öka behövs stark lagstiftning med tydliga kemikaliekrav. Det slår Kemikalieinspektionen fast i en ny rapport.

– Återvinningen av material behöver öka på ett sätt som är säkert för både hälsa och miljö. Förebyggande kemikalielagstiftning är en förutsättning för att vi ska uppnå giftfria och resurseffektiva kretslopp, säger Amelie Pedersen, projektledare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen har haft i uppdrag att ta fram en strategi för att främja giftfria och resurseffektiva kretslopp. Den nya rapporten, som överlämnas till regeringen under måndagen, är resultatet av arbetet.

Där betonar Kemikalieinspektionen att avfallslagarna och kemikalielagarna behöver utvecklas parallellt för att återvinningen av material ska kunna öka utan att farliga kemiska ämnen cirkulerar i kretsloppet.

Kunskaperna om kemiska ämnen behöver bli bättre i alla led, konstaterar Kemikalieinspektionen, och påpekar vikten av att information om sådana ämnen följer med produkterna genom hela livscykeln, från formgivning till återvinning eller skrotning.

– Kunskaper om kemiska ämnens egenskaper är grunden för en säker hantering. Särskilt farliga ämnen ska så långt som möjligt fasas ut ur kretsloppen, säger Amelie Pedersen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer