Sociala medier hjälper bönder i kris

2018-07-19 14:15  

När det krisar hjälps man åt. Det är tanken med de Facebookgrupper som i torrtider matchar markägare med lantbrukare, som reser långt för att få ihop tillräckligt med mat till djuren.

– Titta här, det är kilometer efter kilometer av torr mark, säger bonden Magnus Josefsson och pekar mot de gulbruna åkrar som omringar hans gård i Lilla Bärsta utanför Uppsala.

Ett vanligt år ger de här åkrarna mat så det räcker och blir över till både kor och hästar. Men 2018 är inget vanligt år.

Läs mer: Torkan skapar kris – fler dammar kan behövas

Spannmålen växer inte. Djuren går redan på de vallar som var tänkta för vinterfoder, och enligt Magnus Josefsson har marken bara druckit 1,5 millimeter regn sedan slutet av maj. Jordbruksverket uppger dessutom att den andra vallfoderskörden bara varit en bråkdel av den normala.

– Det är för jävligt, och vi kan ju inte vänta oss något regn snart heller verkar det som, säger Magnus Josefsson.

En vän i nöden

Men allt har inte varit pest. För om det är något som den här torkan har bevisat, så är det att när det krisar – då hjälps man åt, berättar Magnus Josefsson. Han syftar bland annat på Facebookgruppen "Betesmark åt betesdjuren" – en grupp som uppmanar markägare som har lite extra plats över att kontakta djurägare som behöver betesmark eller foder.

– Min fru skrev ett meddelande i gruppen att vi var i behov och fick gensvar direkt. Alla förstår att det är en nationell katastrof och att vi inte kommer att klara det om vi inte hjälps åt, säger han.

Läs mer: Torkan sätter Sverige i behov av krisstöd från EU

Idén till Facebookgruppen väcktes när Niklas Bengtsson vid Lundby landskapsvård passerade en av Uppsala läns finaste betesmarker som var helt nedbetad och gul – redan i början av juni.

– Så brukar det inte ens se ut i slutet av augusti. Då kände man att "oj, nu är det kris", nu måste jag göra något, säger Niklas Bengtsson.

Nu har gruppen över 3.600 medlemmar, och antalet ökar för varje dag.

– Folk bryr sig verkligen, det är otroligt att se, säger han.

Hämtar hö från norr

Bonden Magnus Josefsson har under de senaste dagarna varit hos flera "Facebook-kontaker" norr om Uppsala, hyrt transport och försökt hämta hem så mycket hö han kunnat. En natt fick han åka nästan sex timmar, för att komma till en av dem som annonserat att de hade mark där han kunde slå hö. När TT besöker honom på gården är han just hemkommen efter den långa natten i transporten och ska precis ge korna dagens första måltid.

– Som ni ser mår ju mina kor fortfarande bra, men vi sitter inte alls lika illa till som många andra, mer professionella djurhållare. Det är nog inte många bönder som sover bra just nu, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer