Snart kan EU förbjuda sugrör i plast

2018-10-23 12:15  

På onsdag avgör Europaparlamentet om vissa engångsartiklar i plast som sugrör, bomullspinnar och bestick helt ska förbjudas.

Varje år beräknas mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plast hamnat i havet och engångsartiklar i plast står för ungefär hälften av allt marint skräp på våra europeiska stränder i dag. I ett försök att minska nedskräpningen kan EU snart helt förbjuda vanliga engångsartiklar i plast, däribland bomullspinnar, bestick, tallrikar och sugrör.

Den 10 oktober röstade utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet i Europaparlamentet för skärpta plastregler, med 51 ja-röster, 10 nej-röster och 3 som avstod. I morgon, onsdag, är det Europaparlamentets tur att ta ställning.

Läs mer: Så vill de stora svenska varumärkena ersätta plasten

Utöver ett totaltförbud mot vissa engångsartiklar i plast ska Europaparlamentet även rösta om tillverkare av plastförpackningar ska få ett utökat producentansvar. Tillverkarna skulle i så fall få betala för avfallshantering och rengöring. Europaparlamentet också ta ställning till ett förslag om att 90 procent av alla dricksflaskor ska samlas in till 2025, genom till exempel pantsystem.

Efter Europaparlamentets omröstning är det ministerrådets tur att ta ställning i frågan.

Därför behöver plastavfallet minska

Enligt Europaparlamentets sammanställning orsakar plastnedskräpningen många olika sorters problem i dag. Till exempel:

1. Djur trasslar in sig i plastavfall, får det i sig som föda och skadas. De exponeras för kemikalier i plasten och deras livsmiljöer försämras.

2. Människor exponeras för kemikalier från plasten genom näringskedjan.

3. Havsskräpet orsakar ekonomiska förluster, uppskattningsvis mellan 259 miljoner euro och 695 miljoner euro, för framför allt turism- och fiskesektorerna.

Källa: Europaparlamentet

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer