Smoggen sväljer solen i Delhi

2016-11-07 13:01  
En pojke bär andningsskydd under en protest mot föroreningarna i indiska Delhi. Foto: TT

Skolor håller stängt, ögonen svider och en del invånare säger att de inte har sett solen gå upp på över en vecka. Världens mest förorenade stad – indiska Delhi – kämpar med farliga nivåer av kvävande luftföroreningar.

Boende och besökare i den indiska huvudstaden har i dagar ventilerat problemen med ”airpokalypsen” i sociala medier. Många klagar på svårigheter att andas, andra lägger upp bilder på sig själva iförda munskydd.

”Situationen blir värre för var dag som går... Paniken ligger i luften, varje andetag är en ansträngning” konstaterade den twittrande Delhibon Poornima Mishra i helgen.

Under hösten och vintern ligger smoggen tät i Delhi, som enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är världens mest förorenade stad.

De senaste dagarna har luftföroreningarna skjutit i höjden, bland annat sedan lantbrukare på slätterna i norr satt eld på sina odlingsmarker. Situationen har också förvärrats av den ansenliga mängd fyrverkerier som miljontals festprissar bränt av i samband med den hinduiska högtiden diwali.

Läs mer:

Läs mer: Larmet: Nio av tio andas dålig luft

Chefsministern Arvind Kejriwal har liknat staden vid en gaskammare. I söndags samlades hundratals människor i centrala Delhi – många i ansiktsmasker – för att kräva omedelbara åtgärder för att stävja nivåerna av föroreningar.

I ett försök att tackla problemen har myndigheterna stängt skolor i huvudstaden, stoppat byggnadsarbeten och stängt ner verksamheten vid ett större kraftverk.

Koncentrationen av partikeltypen PM2,5 var på måndagen nästan 30 gånger högre än den maxnivå som rekommenderas av WHO och låg på 778 mikrogram per kubikmeter luft, enligt mätningar från den amerikanska ambassaden som nyhetsbyrån AFP rapporterar om.

Nivåer mellan 301 och 500 klassas som farliga, vilket innebär att det finns risk för respiratoriska effekter och att människor bör hålla sig inomhus. Värden över 500 finns inte ens i tabellen.

Mer om: Förorening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer