SMHI: Stor risk för gräs- och skogsbränder

2020-06-11 07:55  
Sommaren 2018 rasade flera svåra skogsbränder i Sverige, som i Ängra utanför Ljusdal. Foto: Mats Andersson/TT

SMHI varnar för stor brandrisk i delar av södra och mellersta Sverige den närmsta tiden – som blir både varm och torr vädermässigt.

I Stockholm utfärdar länsstyrelsen dessutom eldningsförbud med start klockan 12 på torsdagen.Eldningsförbudet gäller tills vidare och berör hela Stockholms län. Det innebär att man inte får grilla eller elda med ved, kol, gräs eller grenar utanför sammanhållen bebyggelse.

Däremot är det tillåtet att grilla på fasta grillplatser och på den egna tomten under förutsättning att grillanordningen är placerad så att det inte finns risk för brandspridning.

Jämtland, Dalarna, Värmland, Västra Götaland, Kalmar, Östergötland och Gotland är några av de andra län där SMHI varnar för skogs- eller gräsbränder.

Läs mer: Brandfiltar kan skydda hus vid skogsbrand

Och det varma, torra vädret ser inte ut att blåsa förbi på kort sikt – tvärtom ser risken för bränder ut att vara hög under resten av veckan på flera håll.

– Högtrycket som har etablerat sig ligger kvar den närmsta veckan, med några undantag som sydligaste Götaland, södra Småland och Halland där det kan förekomma regn på fredag till lördag, säger jourhavande meteorolog Gustav Åström.

– Det är först framåt midsommarafton som vädret kan bli ostadigare igen, fortsätter han.

Varmast blir det i Västra Götaland, Värmland och Dalsland som kan räkna med uppemot 25 grader på torsdagen. Men även delar av norra Sverige som Norrlandskusten får över 20 grader.

För Norrbottens inland utfärdar däremot SMHI klass 2-varningar eftersom höga flöden i vattendrag kan utgöra översvämningsrisker.

Robin Salomonsson/TT

Mer om: Skogsbrand SMHI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer