SMHI: Kraftig temperaturökning i Sverige

2019-04-01 11:20  
Foto: TT

Årsmedeltemperaturen i Sverige ökar mer än dubbelt så snabbt som genomsnittet på jorden, konstaterar SMHI i en ny sammanställning.

Den svenska medeltemperaturen under perioden 1991 till 2018 var 1,7 grader högre än medeltemperaturen under så kallad förindustriell tid, det vill säga perioden mellan 1861 och 1890. Globalt ökade medeltemperaturen mellan samma perioder med 0,73 grader.

– Den största förändringen ser vi i områden med vinterväder och snö. Områdena med is och snö som vanligtvis reflekterar en del av solljuset blir mindre och där blir temperaturökningen som tydligast, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Samma utveckling finns även i länder längre söderut, som Danmark och Tyskland. Men eftersom de saknar Sveriges utpräglade vinterklimat blir temperaturförändringen inte lika påtaglig där, enligt Erik Kjellström.

Fortsätter utvecklingen kommer årstiderna som vi känner dem i dag att förändras. Tydligast kommer det att märkas på vintern, som blir allt mindre vit.

– Det kan komma ganska mycket snö när den väl faller, men snösäsongen blir definitivt kortare. Samtidigt kommer tiden för växtlighet att bli längre, något som vi redan märker i dag, konstaterar Erik Kjellström.

Rättad: Formuleringen i en tidigare version kunde felaktigt tolkas som att temperaturökningen skett mellan åren 1991 och 2018. Är nu förtydligat så det framgår att ökningen är från jämförelseperioden 1861-1890.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer