Skadliga kemikalier i julbelysningen

2018-11-27 12:31  
Arkivbild från Stockholm under jultider. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX / TT

Snart är det dags att tänka på julbelysningen. Men en ny granskning visar att det inte är ovanligt att elektriska juldekorationer innehåller skadliga kemikalier.

Kemikalieinspektionen har anmält flera företag till åklagare.

Tidigare har Kemikalieinspektionen bland annat granskat sexleksaker, mobilfodral och prydnadssaker. Nu har turen kommit till julbelysningen.

Av 96 undersökta produkter så innehöll 14 produkter förbjudna ämnen som låg över gränsvärdena i lagstiftningen.

Läs mer: Gifter i leksaker och köksprodukter av återvunnen plast

Problem i avfallsledet

Det var framför allt bly i lödningarna och kortkedjiga klorparaffiner i kablar och andra plastdetaljer som upptäcktes. Det hittades även kadmium och flamskyddsmedel.

– De här prylarna är inte farliga att ha hemma, utan de utgör närmast ett problem i slutet av sin livslängd. Produkterna med bly och kadmium blir ju ett problem i avfallsledet, säger Marcus Hagberg, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Och resultatet var faktiskt bättre än förväntat.

– Vi skrapar ju bara på ytan, men det är bättre än vad vi brukar se, säger Marcus Hagberg.

Läs mer: Kemikalie hos gravida kan försena barns språk

Tre råd

Han har tre råd till konsumenterna för att minska risken att köpa något som inte är godkänt.

– Man ska köpa CE-märkta produkter, elektronik som säljs inom Europa ska vara CE-märkt. Man kan försöka välja bort de allra billigaste produkterna. Och man kan också fråga i butiken för att höra vad de vet om varan.

Kemikalieinspektionen undersökte även elektriska personvårdsprodukter. Två av de 24 undersökta produkterna innehöll bly i otillåtna halter.

Företagen har slutat att sälja de produkter som hade för höga halter av otillåtna ämnen. Kemikalieinspektionen har anmält eller kommer att anmäla nio företag till åklagare för misstänkta miljöbrott.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer