Sju av åtta partier vill fånga in koldioxidutsläpp

2019-10-22 07:37  
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Linda Nohrstedt, Ania Obminska

Satsningar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp, så kallad CCS (carbon capture and storage), lockar svenska politiker. Sju av åtta partier ser detta som viktigt, enligt en kartläggning av SR Ekot.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik. Dock får det inte vara ett sätt att köpa sig fri eller låta bli att göra andra åtgärder, säger Hanna Westerén, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till radion.

Läs mer: Första steget mot bio-CCS i Stockholm

CCS är dock en komplicerad och dyr teknik, särskilt i jämförelse med att i stället förhindra själva utsläppen. Och den är så länge bara i startgroparna. Men flera partier tror att tekniken ändå är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

Det enda riksdagspartiet som i Ekots enkät inte säger ja – utan "vet inte" – till CCS-satsningar är Sverigedemokraterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer