Miljö

Sexpackets dagar är räknade

Foto: Carlsberg Group
Foto: Calrsberg Group

Den danska öltillverkaren Carlsberg tar ett steg mot att lämna plasten bakom sig. Nu ska det klassiska sexpacket i plast fasas ut för en mer hållbar lösning med lim.

Publicerad

Den danska ölbryggaren Carlsberg lanserar nu ersättaren ”the snap pack” till det klassiska sexpackets plasthållare. I stället för att binda ihop ölburkarna så kommer nu ett klister att användas, skriver New Atlas.

Lösningen är enkel men ska enligt företagets utsago hålla hela vägen från bryggeriet till kylen, samtidigt som ölburkarna ska vara enkla att separera när det väl är dags att öppna en burk. Carlsberg menar att företaget kommer dra ner på plastanvändning för förpackningar som rymmer flera produkter med ungefär 76 procent.

Danmarks generalsekreterare för WWF Bo Oeksnebjerg välkomnar initiativet och säger till The Independent att ”runt 160 miljoner ton plast används varje år till förpackningar, tänk vad vi skulle kunna åstadkomma ifall vi lyckades sänka det helt med 75 procent”.

Utfasningen av plastförpackningar för ölsexpack är bara en av flera förändringar som Carlsberg jobbar på, utöver det kommer företaget också att genomföra förändringar på burkar och glasflaskor för att göra dem mer återvinningsbara.