Sanering riskerar göra jorden giftigare

2013-10-15 13:09  
Ola Westman. Foto: ANDERS STAHL/GOODPHOTOS.SE

Syftet med att sanera förorenad mark är att göra jorden mindre giftig. Men i vissa fall kan sanering leda till att jorden blir giftigare än innan. Det visar Ola Westman i en ny avhandling.

Ola Westman vid Örebro universitet har utvecklat olika biologiska testmetoder för att bedöma risker med miljögifter. Tanken är att bidra till att göra saneringsmetoderna mer effektiva.

- En metod, som är vanligt förekommande nu, där man komposterar jorden och renar den biologiskt med hjälp av bakterier är inte effektiv. Kemisk analys kan visserligen visa att gifthalten minskat, men biologiska tester visar att andra gifter ökat. Det här leder till att sanerad jord kan bli godkänd utan att egentligen ha blivit renare, säger han i ett pressmeddelande.

I sin avhandling redogör Ola Westman även för en helt ny metod för att mäta hur kemikalier påverkar nedbrytningen av fettsyror i kroppen. Han har sett att ett ämne, bensopyren, som ofta finns i marken på förorenade platser kan öka kroppens fettsyrametabolism kraftigt.

- Det är helt nya resultat av vilka effekter som orsakas av vissa miljögifter men som också kan uppstå i samband med sanering av olika förorenade områden. Testmetoderna behöver utvecklas ytterligare liksom saneringsmetoderna för att mer effektivt minska giftigheten i förorenad mark, säger Ola Westman i pressmeddelandet.

EU räknar med att det finns tre miljoner förorenade platser i Europa. I Sverige räknar Naturvårdsverket med att det finns cirka 80 000.

Ola Westman lade fram sin avhandling i fredags.

Linda Nohrstedt

Mer om: Sanering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer