Sällsynt sköldpadda nära utdöd

2019-04-16 07:10  
Foto: Wildlife Conservation Society/AP/TT

Världens mest sällsynta sköldpadda, Rafetus swinhoei, är ett steg närmare utrotning. En hona av den akut hotade arten, som ingår i familjen lädersköldpaddor, har dött på ett zoo i östra Kina. Det innebär att endast tre kända exemplar av arten nu finns kvar.

Honan, som tros ha varit över 90 år gammal, dog dagen efter att djurparken gjort ett sista försök till en konstgjord insemination med sperma från en hane på samma zoo. Djurparken har under flera år försökt få de två att para sig på naturlig väg.

Utöver hanen på Suzhous zoo finns bara två andra kända Rafetus swinhoei kvar. Båda lever i det vilda i Vietnam och är av oklart kön. Fram till att en levande hona hittas räknas arten nu som ”funktionellt utdöd”.

Arten är den största sötvattensköldpaddan i världen och kan väga upp till 100 kilo. Den levde ursprungligen i Yangtzefloden och andra kinesiska floder, men på grund av intensiv jakt, dammbyggen och föroreningar har sköldpaddan blivit alltmer utsatt.

Mer om: Djurliv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer