Så vill Norge återvinna plasten i uttjänta båtar

2008-04-25 08:42  
I Norge finns en miljon fritidsbåtar. Foto: Colourbox

Det norska forskningsrådet vill veta om materialet i kasserade fritidsbåtar kan återvinnas. En tanke är att pulverisera den härdade plasten och att använda pulvret i nya kompositmaterial. I Sverige är båtskrotning en kommunal avfallspolitisk fråga.

Det finns ungefär en miljon fritidsbåtar i Norge i dag. Förra året slängdes cirka 5 500. Men bara en knapp femtedel av dem togs om hand som avfall.

Företaget Veolia Miljø och forskningsorganisationen Sintef får när fyra miljoner norska kronor för att undersöka hur de uttjänta båtarna ska tas om hand bättre.

Det finns värdefullt material i dem som ligger kvar på land eller sänktes till sjöss, tror Sintefs projektledare, Fabrice Lapique:

– Utmaningen är att göra återvinningen tillräckligt billig, det nya materialet får inte bli för dyrt, säger han till Teknisk Ukeblad.

I projektet ingår allt från hur man ska leta rätt på båtarna till hur de ska demonteras, pressas ihop och fraktas dit där återvinningen ska göras.

Förutom att pröva att göra pulver av plasten, ska man också försöka spalta upp molekylerna i kompositmaterialet.

Jan Fredrik Berman på Veolia Miljø tror inte att värdet på det återvunna materialet kommer att täcka kostnaderna för insamling, hantering och återvinningsprocessen:

– Vi kommer att undersöka om ett pantsystem tillsammans med en extrafinansiering via båtförsäkringen kan vara en lösning, säger han.

I Sverige beräknas ungefär 600 000 personer äga en eller flera fritidsbåtar. 85 procent av dem är plastbåtar.

Båtmiljörådet, som bildades förra året och som har Sjöfartsverket som huvudman, skriver i sitt miljöprogram för båtlivet att skrotning av båtar bedöms vara ett problem med relativt liten omfattning.

– Utsläppen från tvåtaktsmotorerna är ett mycket större miljöproblem. Även påverkan från de gamla, numera förbjudna, värsta båtbottenfärgerna är värre, säger Anders Wissler på Sjöfartsverket.

Han förutsätter att kommunerna tar sitt ansvar för att ta hand om uttjänta båtar genom sin avfallshantering.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer