Så ska EU bli klimatneutralt på 30 år

2019-12-11 16:00  
EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. Foto: TT

En ”grön giv” blir EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Skärpta utsläppsmål, rejäla omställningspengar och allt från gröna hamnar till en miljon laddningsstolpar ska på 30 år skapa en klimatneutral union.

Klimatneutralitet år 2050. Minskade utsläpp av växthusgaser år 2030 med minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990. Utvidgad handel med utsläppsrätter för att även få in sjöfarten och flyget.

Där är några av åtgärderna i den långa lista av kommande förslag som utgör EU-kommissionens "gröna giv".

– I dag är en speciell dag, säger EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, som inte drar sig för att till och med jämföra med hur USA:s dåvarande president John F Kennedy år 1961 lovade att under 1960-talet landa en människa på månen.

– Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle, säger von der Leyen.

Rad åtgärder

Bland övriga åtgärder finns en stor mängd tekniska åtgärder i form av att uppdatera och göra om nuvarande regler och lagstiftning på miljö- och energiområdet. Men här finns även konkreta förslag som att se till att en miljon laddningsstolpar för elbilar ska finnas på plats redan till år 2025.

Därtill ska en "gränsjusteringsmekanism" införas för att kompensera för sådant som tillverkats utanför EU med lägre klimatkrav. I princip kan det bli en form av importskatt, även om den slutliga utformningen fortfarande är oklar.

Läs mer: Två miljoner år gammal is ger svar om koldioxid i atmosfären

Samtidigt skapas en gigantisk omställningsfond för att hjälpa områden som i dag är beroende av fossila bränslen och utsläppstung industri.

– Vi måste se till att ingen lämnas bakom. Den här omställningen måste fungera för alla och vara rättvis – eller så fungerar den inte alls. Vårt mål är att mobilisera 100 miljarder euro, inriktat på de mest sårbara regionerna och sektorerna, säger von der Leyen.

”För lite, för sent”

von der Leyen betonar att det som nu sker är ett sorts systemskifte.

– Jag är övertygad om att den gamla tillväxtmodellen, byggd på fossila bränslen och utsläpp är otidsenlig och oförenlig med vår planet. Den gröna given är vår nya tillväxtmodell. Den ger mer tillbaka än vad den tar, hävdar kommissionsordföranden.

Läs mer: Kraftfull växthusgas ökar snabbare än väntat

En rad miljöorganisationer är dock inte imponerade.

”För lite, för sent”, skriver exempelvis Greenpeace i ett pressmeddelande.

"EU måste utöka sina 2030-mål till 65 procent tidigt under 2020", anser i sin tur Världsnaturfonden.

Nej från öst?

Från andra hållet finns kritik om att åtgärderna går för långt.

Tanken på klimatneutralitet år 2050 kan skadeskjutas rejält redan på torsdagen då Ungern, Polen och Tjeckien fortsatt tvekar om att uttala ett sådant mål när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel.

– Det skulle vara förödande för det globala samarbetet som vi behöver nu, konstaterar svenska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S).

Fakta: EU:s gröna giv

EU-kommissionens plan för att bekämpa klimatförändringarna innehåller bland annat:

* En klimatlag i vår för nollutsläpp 2050 och reviderade utsläppsmål till år 2030

* En övergångsfond på 100 miljarder euro för att hjälpa till i omställningen från fossila bränslen och utsläppstunga industrier,

* Utvidgat system för att låta handeln med utsläppsrätter även gälla sjöfarten,

* En "gränsjusteringsmekanism" – i princip en form av importskatt för att täcka för utsläpp utanför EU, även om dess utseende fortfarande är oklart,

* Reform av jordbrukspolitiken, inklusive betydande minskningar av kemiska bekämpningsmedel, gödningsmedel och antibiotika,

* Skapande av "gröna hamnar" där de mest förorenande fartygen inte är välkomna och se till att det minst en miljon laddningsstolpar för elbilar till år 2025,

• Nya handlingsplaner för cirkulär ekonomi, ren luft och vatten,

• Uppdaterad energilagstiftning och reviderade statsstödsregler för miljö och energi,

• En ny skogsstrategi under 2020.

Källa: EU-kommissionen

Wiktor Nummelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer