Så mycket kostar ett koldioxidneutralt USA

2021-02-01 14:08  
Infångning av koldioxid är en pusselbit om USA ska bli koldioxidneutralt 2050, enligt ny forskning. Bilden visar en anläggning för koldioxidinfångning i Mississippi 2015. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis

Sjunkande priser på vind- och solel samt på batterier till elbilar. Det bidrar till att kostnaden för USA att uppnå koldioxidneutralitet 2050 inte behöver bli så hög, enligt forskare.

En dollar per person och dag, motsvarande drygt 9 svenska kronor i dagens penningvärde. Det är vad prislappen kan landa på för USA, om målet är att nationen ska bli koldioxidneutral till 2050. Landet skulle därmed också ligga i linje med FN:s klimatpanel IPCC:s riktmärke för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Det är forskare vid University of San Francisco som har gjort uträkningen. Kostnaderna är framför allt förknippade med de investeringar som krävs för att bygga ny infrastruktur, och som förlitar sig i huvudsak på förnybar energi.

Priset på vind- och solel lägre

När forskarna gjorde liknande studier för fem år sedan landade prislappen för omställningen högre. En viktig förklaring till den nu lägre siffran är att priset på vind- och solel samt batterier till elbilar har sjunkit snabbare än väntat.

Läs mer: Koldioxidsugen på Island blir störst i världen

För att USA ska bli koldioxidneutralt till 2050 måste stora förändringar ske. Det handlar bland annat om att avveckla kolkraftverk, att åtminstone 80 procent av all el kommer från sol- och vindkraftverk samt att man börjar med tekniker för koldioxidinfångning. Elektrifiering spelar också en viktig roll.

Studien ”Carbon-Neutral Pathways for the United States” har publicerats i AGU Advances.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer