Så mycket kan rätt vägunderhåll sänka bilarnas koldioxidutsläpp

2019-02-06 12:00  
Foto: Michal Manas

Trasiga vägbanor är skadliga för miljön, och kostar mer i förlängningen. Med rätt underhåll sjunker bilarnas koldioxidutsläpp med flera procent. Det hävdar en ny studie.

Bilarnas framkomlighet är inte längre en topprioritet – med högt satta miljömål står andra infrastruktursatsningar högre upp på agendan. Men att inte underhålla vägarnas körbanor är en dålig strategi, inte bara ur klimatsynpunkt utan även ekonomiskt. Det visar en studie gjord av Rutgers University.

Läs mer: Här är företagen som släpper ut mest koldioxid

Forskarna har undersökt effekterna av olika typer av vägunderhåll i USA. Det minst effektiva var punktåtgärder där man fyllde i sprickor med asfalt. Det mest effektiva var att lägga ett upp till fem centimeter tjockt asfaltslager. Med det underlaget på den tidigare skadade vägbanan sjönk bilarnas koldioxidutsläpp med två procent. Sämst resultat hade vägar med ifyllda sprickor, där sänkningen av koldioxid låg på 0,5 procent. Forskarnas poäng är dock att alla åtgärder gav märkbara effekter på utsläppen.

”Sparar energi och sänker kostnader”

Studien kom också fram till att rätt sorts underhåll kan sänka vägförvaltningens utgifter med hela 30 procent. För bilförarna ger den släta vägbanan en kostnadssänkning på 2-5 procent – i form av minskat däckslitage, en sänkt bränsleförbrukning, samt minskade reparationer och underhåll. Forskarnas arbete har publicerats i International Journal of Sustainable Transportation.

– När vägbanan befinner sig i ett tidigt skede av sönderfall så kan preventivt underhåll återställa kvalitén och förlänga underlagets livslängd, vilket ger lägre kostnader. Restaurering av vägbanan ger stora miljöförtjänster, eftersom ett förbättrat underlag med en slätare asfalt sparar energi och sänker ägarens kostnader, säger artikelns huvudförfattare Hao Wang, vid Rutgers University-New Brunswicks Department of Civil and Environmental Engineering till Science Daily.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer