Så mycket kan ett äppelskrutt skada naturen

2019-09-16 08:22  
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett äppelskrutt i naturen gör väl inte någon skada? Många tänker kanske att skruttet försvinner av sig själv. Men faktum är att det kan ta längre tid än väntat och att matavfall i naturen till och med kan orsaka skada.

Personal vid nationalparken Glacier i USA-delstaten Montana vill avliva en seglivad myt om att ”naturligt” avfall försvinner av sig själv. I ett inlägg på Facebook som har fått stor spridning uppmanas besökare att inte lämna matavfall efter sig.

”Dessa 'naturliga' matvaror kommer inte att brytas ned särskilt snabbt. Om djur inte äter upp matavfallet kommer nedbrytningen att ta mycket längre tid än vad du förväntar dig. Vissa frukter kan ta år att brytas ned beroende på miljön.”

Läs mer: "Bionedbrytbar" plastpåse fortfarande hel efter tre år i havsmiljö

Exempelvis kan det ta två år för ett bananskal att försvinna helt, eller åtta veckor för ett äppelskrutt. Dessutom, skriver man, är så kallade naturliga matvaror inte alltid så naturliga eftersom de kanske inte normalt sett finns i området som de har kastats i. Och djur som äter ovan mat kan drabbas av matsmältningsproblem. Matavfallet kan till och med bli farligt för djuren.

”Om du till exempel kastar ditt äppelskrutt genom fönstret på din bil kan det uppmuntra djur att söka efter livsmedel längs vägarna. Ju mer tid de tillbringar nära vägar, desto större är risken att de blir påkörda”, står det i inlägget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer