Robot ska rensa haven från ammunition

2016-09-05 12:26  
Svårt rostskadad granat funnen i havet vid Schleswig-Holstein.

Uppskattningsvis 1,6 miljoner ton ammunition dumpades efter världskrigen i Östersjön och Nordsjön. En robot ska få uppdraget att röja upp.

Efter de båda världskrigen dumpades stora mängder ammunition i haven utanför Tyskland. Vissa avlysta platser anvisades för dumpningen som många gånger sköttes av lokala fiskare. Men mängder av vittnesmål gör gällande att stora mängder ammunition dumpades på andra platser, exempelvis om vädret gjorde det svårt att nå den anvisade platsen.

Andra uppgifter berättar om att de som skulle utföra uppdragen fick betalt per tillfälle, vilket gjorde att om lasten dumpades så snart båten var utom synhåll från bebodda områden så kunde besättningen återvända och ta en ny last.

Dessutom ligger stora mängder odetonerade bomber som aldrig träffade sina mål kring speciella krigsskådeplatser. Brittiskt bombflyg fällde tiotusentals fosforbomber mot den tyska raketforskningsanläggningen Peenemünde i södra Östersjön i slutet av andra världskriget. Omkring hälften av dessa briserade aldrig och stora delar finns alltså på havsbotten.

Gammal ammunition har i många år orsakat både sprängolyckor liksom andra sorters olyckor när verksamma ingredienser kommit ut i naturen. Vanligast har varit att fosfor från brandbomber sköljts upp på stränderna, där det då kommer att likna bärnsten, som är ett eftertraktat samlarföremål. Men den gulaktiga fosforn är mycket aggressiv och kan ge brännskador på hud om den plockas upp.

Inom utvecklingsprojektet RoBeMM, som bekostas av tyska staten, ska nu en automatisk saneringsmaskin tas fram. Den ska inte på traditionellt vis få den gamla ammunitionen att detonera, utan plocka isär minor, bomber och granater, kontrollerat bränna upp sprängmedlet och samla ihop metallskrot för återvinning. Företaget Hirdes arbetar med att utveckla en sådan maskin.

Intresset för att sanera havsbottnarna från ammunition har ökat på senare år när exempelvis vindkraftsparker ska byggas off-shore och serviceanläggningar och kablar ska läggas ut på havsbotten. Stora ekonomiska värden kan då äventyras om farlig ammunition kommer i närheten av dessa anläggningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer