Renare efter städning utan kemikalier

2016-08-18 16:48  
En förskola i Håbo kommun blev renare utan rengöringskemikalier. Foto: Hygiene Diagnostics

Det blev renare på förskolan när mikrofiberdukar och ultrarent vatten användes i stället för rengöringskemikalier.

Håbo kommun ville minska barnens exponering för giftiga ämnen och bestämde sig för att undersöka om det går att städa förskolorna utan kemikalier.

Bakgrunden var en studie av den franska mikrofibertillverkaren Decitex i samarbete med Toulons sjukhus som hade visat att en kemikaliefri städmetod kan fungera bättre.

I slutet av förra året startade Håbo kommun sitt städprojekt i Råbydals förskola. Först utfördes så kallade ATP-mätningar, som ger en fingervisning om bakterieantal, före och efter vanlig städning med kemiska rengöringsmedel.

Därefter ändrades städmetoden så att endast dukar och moppar av mikrofiber och ultrarent vatten användes. Ultrarent vatten är kranvatten som har avjoniserats och filtrerats.

Mätningar utfördes vid två tillfällen före och efter städningen. Resultatet visade att den kemikaliefria städningen gav en bättre rengöringseffekt än städning med kemikalier.

– Resultatet är en bekräftelse på att städmetoden verkligen fungerar effektivt och därmed bidrar till en mer giftfri och hälsosammare miljö för barnen i förskolan, säger Yvonne Dalberg Borgström, lokalvårdschef i Håbo kommun, i ett pressmeddelande.

Nu ska Håbo kommun införa den nya städmetoden i fler lokaler.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Kemikalier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer