Rektangulära isberget får världen att häpna

2018-10-24 11:50  

En perfekt rektangel och flera exakta trianglar. Nasas bilder från överflygningen i Antarktis har väckt uppmärksamhet världen över.

Isberget ser ut att ha mejslats ut av mänskliga händer, med perfekta vinklar. Det fick även Nasas forskare att haja till.

– Jag ser ofta isberg med relativt raka kanter, men jag har aldrig sett ett med två hörn i så räta vinklar som den här hade. Det rektangulära isberget såg ut att vara nykalvat från Larsen C, säger Nasaforskaren Jeremy Harbeck i en artikel på Nasas hemsida.

Han var den som fotograferade isformationerna som släppt från shelfisen Larsen C, samma istäcke som kalvade ett massivt isberg – stort som Hallands län – sommaren 2017.

Isberget har uppkommit naturligt

Bilderna togs som en del i Nasas Operation Icebridge, en mångårig forskningsinsats för att mäta förändringar i glaciärer och istjocklek.

Hur häpnadsväckande de perfekt formade isbergen än kan upplevas, så har de uppstått helt naturligt, försäkrar Nasa. Tabulära isberg, som det här handlar om, har ofta nästan vertikala sidor och en platt yta.

– Det här isberget ser ut att ha kalvat nyligen, de skarpa hörnen visar att det inte hunnit slipas ner av vind och vågor, säger Kelly Brunt, forskare vid Nasa och University of Maryland till Livescience.

Angelica Söderberg

Mer om: Nasa Isberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer