Rekordvarmt under 2020: ”Exceptionellt”

2021-01-08 13:22  

Förra året slogs värmerekordet i Europa, och globalt var 2020 lika varmt som det forna rekordåret 2016, enligt EU:s klimatforskningscenter Copernicus.

2020 var 0,6 grader varmare än standardreferensperioden 1981-2010, och ungefär 1,25 grader över den temperatur som rådde under förindustriell tid mellan åren 1850 och 1900.

– 2020 utmärker sig som exceptionellt varmt, säger Copernicuschefen Carlo Buontempo till AFP.

Läs mer: Kontroversiellt solexperiment godkänns i Sverige

Största avvikelserna i genomsnittstemperaturer konstaterades över Arktis och i norra Sibirien, där det i genomsnitt var 6 grader varmare.

”Brådskande med ambitiösa utsläppsminskningar”

Samtidigt fortsätter koldioxidkoncentrationerna att stiga, även om tillväxttakten under pandemiåret 2020 var något lägre än tidigare år.

– Det här är ännu en påminnelse om hur brådskande ambitiösa utsläppsminskningar är för att förhindra den negativa klimatpåverkan på framtiden, säger Buontempo.

Forskaren Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet är inte förvånad:

– Vi vet ju att det pågår en uppvärmning. Men det är extremt oroande och väldigt problematiskt, säger hon och pekar på en rad risker som värmen medför:

– Problem med matförsörjning globalt sett, torka, översvämningar och förändrade rörelsemönster hos insekter som kan leda till en ökad skadedjursproblematik. Det här sätter igång så mycket i vår biosfär.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer