Rekordvarmt 2017 med många extremväder

2017-11-06 12:52  
Storbrand i Portugal. Foto: TT

Det ser ut som att 2017 blir ett av de tre varmaste år som hittills registrerats.

Extrema väderhändelser har dessutom varit ovanligt många i år, enligt Meteorologiska världsorganisationen WMO, som ser ett samband med temperaturökningen.

Medeltemperaturen perioden januari till september var omkring 1,1 grader varmare än under den förindustriella perioden enligt WMO. Det varmaste året som hittills uppmätt var 2016, men temperaturen det året fick extra skjuts av väderfenomenet El Niño. På andra plats hamnar 2015, men enligt WMO har 2017 nu stor chans att knipa andra platsen.

Perioden 2013-2017 är den hittills varmaste uppmätta enligt organisationen. Samtidigt har en rad extrema väderfenomen inträffat under de senaste åren, som kraftiga översvämningar i Asien, svår torka i östra Afrika och skogsbränder i Europa och Sydamerika som delvis kan ha orsakats av torka på grund av höga temperaturer.

"Många av de händelserna - och detaljerade vetenskapliga studier kommer att avgöra exakt hur många - bär klimatförändringarnas signum orsakade av ökade utsläpp av växthusgaser på grund av människans handlingar", skriver WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett uttalande.

23,4 miljoner flyr på grund av väderutlösta katastrofer

Extremväder får allvarliga konsekvenser för miljontals människor, särskilt utsatta är familjer med små resurser som bor i utvecklingsländer. Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO stod jordbruksrelaterade resurser som boskap, odlingar, fiske och skog för 26 procent av det som förstörts av mellanstarka och kraftiga stormar, översvämningar eller torka.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO visar forskning att risken för värmeorsakade sjukdomar eller dödsfall ökat konstant sedan 1980. Omkring 30 procent av jordens befolkning lever nu i områden som riskerar att drabbas av långvariga perioder av extrem hetta.

2016 tvingades 23,4 miljoner människor att fly på grund av väderutlösta katastrofer – majoriteten av dem på grund av översvämningar eller stormoväder i den asiatiska Stilla havsregionen.

Trots att WMO inte har sett något klart samband mellan förekomsten av orkaner och klimatförändringar, är det troligt att klimatförändringarna ökar regnförekomsten och att ökade havsnivåer förvärrar konsekvenserna av de orkaner som når land.

Ökningstakten för koldioxidhalterna i atmosfären var under 2015 och 2016 de hittills högst uppmätta, enligt WMO:s rapport. Ej sammanställda data för 2017 indikerar att halterna har fortsatt att öka.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer