Miljö

Rekordtorka i Europa: ”På väg mot mycket värre”

Vraket från ett krigsfartyg från andra världskriget sticker upp ur Donau, i Serbien, sedan vattennivån sjunkit rejält. Bild från förra veckan. Foto: Csaba Krizsan/AP/TT
Torka i marken (1–10 augusti) samt områden med påverkade skördar. Foto: Anders Humlebo/TT

I nästan halva Europa varnas det för torka. Skördar bränns i solen, leveranser uteblir då flodvattnet står för lågt och elproduktionen påverkas då kärnkraftverk inte kan kylas ner och vattenverk inte fungerar. ”Det vi ser nu slår redan rekord. Problemet är att vi har fortsatt uppvärmning”, säger vatten- och klimatforskare Lan Wang-Erlandsson.

Resterna av ett krigsfartyg som användes av nazisterna under andra världskriget är åter synligt i Donau i Serbien. Torkan, som kallas den värsta i Europa på 500 år, har blottlagt vraket, som vilar på flodens botten.

Det är bara en i raden av bilder som visar hur stora delar av Europa lamslagits av extremvärme och lite nederbörd. Storbritannien har upplevt den torraste sommaren sedan 1935. Grekland, Spanien och Italien har plågats av bränder. I Frankrike har kärnkraftverk skalat ned verksamheten, då floden Loires vatten inte kunnat kyla ned dem och vattenkraftverk påverkats. I Tyskland har leveranserna på floden Rhen minskat, och hotas stoppas helt, då vattennivån sjunkit till kritiska nivåer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här