Rekordtidigt: I dag tar jordens resurser slut

2017-08-02 09:01  
Foto: Pixabay

Redan i dag, den 2 augusti, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser. Det är nytt rekord för den så kallade overshoot day, eller på svenska den ekologiska skuldens dag, som i år infaller en dag tidigare än 2016.

Under resten av årets fem månader lever vi över våra tillgångar, visar nya uppgifter från nätverket Global footprint network som samarbetar med Världsnaturfonden, WWF.

Mänskligheten lever som om den hade 1,7 planeter till sitt förfogande, och koldioxidutsläppen står för hela 60 procent av vårt ekologiska fotavtryck.

Fram till 1970-talet levde vi globalt sett inom ramarna för en planet. Men utvecklingen bröts och på drygt fyra decennier har overshoot day flyttat från december till augusti.

Läs mer:

Läs mer: WWF: Svenskarna behöver 4,2 jordklot

”Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion. Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter”, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer