Regeringen vill höja skatten på fossila bränslen

2017-03-14 13:19  
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en rad förslag under en pressträff i Rosenbad. Foto: Marc Femenia / TT

Sänkt elskatt för datacenter men höjd skatt på fossila bränslen i värmeproduktion. Det är några de förslag som regeringen presenterar under en pågående presskonferens.

(Artikeln har uppdaterats)

”Berättigad kritik” får regeringen att föreslå sänkt elskatt även för mindre datahallar. Samtidigt vill regeringen höja koldioxidskatten på fossileldad fjärrvärme och kraftvärme och räkna upp flera miljöskatter automatiskt varje år.

Regeringen föreslår höjd skatt på användningen av fossila bränslen i värmeproduktion.

– Vi tycker det finns goda möjligheter att producera el på ett mer hållbart sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Skattehöjningarna gäller både kraftvärmeanläggningar och fjärrvärmeanläggningar. Vare sig Bolund eller finansminister Magdalena Andersson (S) ser någon större risk för att det ska resultera i högre värmeräkningar för hushåll.

– Syftet är att bolagen ska ställa om och använda mer miljövänliga alternativ och då påverkas ju inte räkningen, hävdar finansministern.

Läs mer:

Läs mer: ”Sänkt energiskatt kan ge fler datacenter”

Skatteförslagen ingår i ett paket inför höstbudgeten och ska, enligt de båda ministrarna gå jämnt upp för statskassan. Sänkningen av elskatten även för mindre data- eller serverhallar är en följd av att regeringen nyligen sänkte den för större hallar.

– Datacenter är en växande marknad, inte minst i norra delen av Sverige. Jag hoppas att mindre företag kan expandera i branschen och nya entreprenörer komma in, säger Magdalena Andersson som anser att kritiken mot att bara större hallar fick sänkt skatt tidigare är berättigad.

Det innebär att omkring 200 företag får sänkt skatt.

Samtidigt föreslår regeringen en indexering av fler miljöskatter. Det gäller bland annat att skatter på naturgrus, avfall, kemikalier samt det omdebatterade utredningsförslaget om en flygskatt, enligt Bolund.

Indexeringen ligger på olika nivåer. För flygskatten blir det inflationstakten som avgör.

Enligt finansministern tar skattehöjningarna och skattesänkningarna som nu föreslås ut varandra.

– Sammantaget är det i princip ett kostnadsneutralt paket. Vi höjer och sänker skatten lika mycket, säger Magdalena Andersson och uppskattar att sänkningen av elskatten för datahallar innebär minskade intäkter om 170 miljoner för staten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer